Výcvik ve výškách a nad volnou hloubkou

LANA 2007 - srpen

 

 17.-19. srpna proběhl,  již druhý v tomto roce, seminář LANA 2007, který byl určen především novým lezcům k získání základních znalostí a dovedností pro práci ve výškách a nad volnou hloubkou. Na své si však přišli i další zkušení lezci a účastníci z předchozích ročníků. Páteční odpoledne a večer byly věnovány teoretické přípravě. V sobotu a v neděli se střídala teorie s praxí. Nikomu nebylo nic odpuštěno. Každý nováček musel řádně zvládnout bezpečnost, vázání základních uzlů, kotvení lana, výstup po laně pomocí výstupových prostředků, slanění, zajištění na místě, přechod přes uzel a přes přepínku nahoru i dolu. To vše si tedy všichni zopakovali nespočetněkrát za přísného dozoru instruktora. Nahoru, dolu,...., dolu nahoru. Nechyběla ani záchrana z visu na laně. Záchranu si  vyzkoušel každý, jak při jednom zachránci, tak i v týmu s pomocí kladkostroje, a to v roli zachránce i zachraňovaného. Někteří měli možnost vystrojit a zrušit lanovou cestu. Všichni dostali řádně do těla a po vyčerpávajícím dni se s chutí posilnili výborným jídlem, které pro ně bylo vždy připraveno v kuchyňce školy, kde byli účastníci ubytováni. Na závěr proběhl test teoretických znalostí nováčků. Ti, kteří zdárně zvládli praxi i test, získali osvědčení odborné způsobilosti pro práci ve výškách.

Po skončení semináře přibyli do řad naší jednotky další dva členové s osvědčením pro práci ve výškách a nad volnou hloubkou pomocí speleologické techniky. Máme tedy již čtyřčlenný lezecký tým.

autor: Jiří Petira ml. - Hasiči Úpice 12.12.2007

 

Fotogalerie:

Zde jsou k nahlédnutí fotografie pořízené účastníky semináře.

 

Teorie  Praktický výcvik Záchrana Nahlédnutí do výborné kuchyně

 

LANA 2007 - červenec

Ve dnech 13.-15.7.2007 proběhl v Srbsku u Berouna seminář Lana 2007, kterého se, již podruhé, zúčastnili také dva členové naší jednotky.

Více viz fotografie od Zdendy, Miloše a Ámose. 

 

Fotogalerie:

Cvičná stěna Mexiko Záchrana Mix

Foto Hasiči Úpice a další účastníci semináře Lana 2007